Chcem investovať
Najvyššia volatilita trhov od roku 2009
08. 09. 2015 Čas čítania: 3 min
Analýzy
Analýzy

Svetové finančné trhy prešli v uplynulých týždňoch najväčšími turbulenciami od veľkej finančnej krízy. Index volatility VIX sa prvýkrát od roku 2009 pozrel nad hodnotu 50.Americký akciový index S&P 500 strácal v pondelok 24.8. oproti júlovému vrcholu viac ako 12% a paneurópsky index Stoxx 600 až 18%. Ropa sa v tom čase pozrela na 6-ročné minimum pod 39 dolárov za barel (americká WTI).

Spúšťačom boli problémy rozvíjajúcich sa ekonomík, hlavne Číny. Krajina trhy prekvapila miernou devalváciou juanu.  To viedlo k ďalšiemu prepadu komodít a prebudeniu investorov, že situácia v krajine je horšia, ako sa pôvodne predpokladalo. Za celkovým spomaľovaním rozvíjajúcich sa ekonomík stoja očakávania vyšších sadzieb v USA spôsobujúcich dlhodobý odlev kapitálu a extrémny nárast dlhu týchto krajín v uplynulých rokoch. Veľa tohto dlhu je emitovaného v dolároch alebo naviazaného na komodity a práve oslabovanie lokálnych mien a nízke ceny komodít vyvolávajú obavy z jeho udržateľnosti. Svetu tak hrozí celkové spomalenie rastu a nová vlna deflácie prúdiaca z rozvíjajúcich sa ekonomík.

K upokojeniu došlo po viacerých neúspešných pokusoch čínskej vlády priamo intervenovať na akciových trhoch až po uvoľnení menovej politiky znížením sadzieb a povinných rezerv pre banky.

Všeobecne sme však svedkami postupného prelievania slabosti týchto hospodárstiev do celého sveta, najmä v podobe oslabenia svetového obchodu a priemyslu. Jedinou svetlou stránkou je zatiaľ spotreba v západnom svete. Akútnosť situácie vyzdvihlo i samotné zasadanie ECB minulý týždeň, ktoré prinieslo zníženie odhadu rastu spoločnej ekonomiky a značne holubičí slovník, či úpravy kvantitatívneho uvoľňovania.

Nadchádzajúce týždne neistota a nervozita nepoľaví. Investori budú naďalej sledovať vývoj čínskych trhov a ekonomiky (krajina zverejní augustové dáta). Pokiaľ dôjde k ich stabilizácii, rovnako bude reagovať i ostatný svet. Korelácia medzi americkými a čínskymi akciami je aktuálne historicky najvyššia.

Druhou kritickou udalosťou bude zasadanie americkej centrálnej banky FED, ktoré bude ukončené 17.9. Ide o prvé stretnutie, kde sa reálne očakáva možné zvýšenie sadzieb, prvýkrát po deviatich rokoch. Jeho šance sú dnes na trhu skutočne 50:50, čo prináša dlho nepoznanú neistotu. Viac informácií k očakávaniam ohľadom zasadania FEDu a odporúčaniam, ako naň hrať nájdete v rubrike Sledujeme.