Menová politika Bank of Japan bez zmeny

Finančné trhy vstúpili do nového týždňa v pokojnej atmosfére.

  • Podnikateľská dôvera v Nemecku je najvyššia za dva a pol roka.
  • Šéfka MMF Christine Lagardová zostane vo funkcii aj napriek odsúdeniu za úplatkárstvo.
  • Írsko obvinilo EK z prekročenia právomocí v otázke zdaňovania americkej spoločnosti Apple.
  • Investori vložili od výsledku prezidentských volieb v USA do amerických akciových ETF finančné prostriedky v objeme 100 miliárd USD.
  • Ekonomický kalendár dnes ponúka výsledky bežného účtu platobnej bilancie v eurozóne.

Finančné trhy vstúpili do nového týždňa v pokojnej atmosfére. Z ekonomických výsledkov bol zverejnený len výsledok indexu Ifo v Nemecku a PMI sektora služieb v USA. Investori taktiež vyhodnocovali prejav šéfky FEDu Janet Yellenovej. Akciové indexy si svoje pozície dokázali udržať a americký dolár voči euru opäť navýšil zisky.

Dnes v skorých ranných hodinách rozhodovala o nastavení menovej politiky japonská centrálna banka. Bank of Japan ponechala úrokové sadzby podľa očakávaní bez zmeny. Krátkodobé úrokové sadzby drží na úrovni -0,1 %, výnosy 10-ročných štátnych dlhopisov udržiava okolo nuly a program kvantitatívneho uvoľňovania je na úrovni 80 miliárd jenov.

Európske akciové indexy včera zakončili obchodovanie zmiešane. Nemecký akciový index DAX vzrástol o 0,2 %. Pozitívnym impulzom bol predovšetkým výsledok nemeckej podnikateľskej dôvery, ktorý skončil najvyššie za dva a pol roka. Výsledky signalizujú, že nemecké podniky sú do budúcnosti optimistické a to aj napriek rastúcej politickej neistote v Európe. Určitým stimulom pre exportérov je oslabené euro, čo zlacňuje vývozy domácich podnikov v zahraničí. Širší európsky akciový index poklesol o 0,12 %.

Akciové indexy za Atlantikom zahájili nový týždeň miernym rastom. Z ekonomických výsledkov bol zverejnený výsledok Indexu nákupných manažérov v sektore služieb, ktorý podľa očakávaní  dosiahol hodnotu 53,4 bodu. Dow Jones Industrial Average vzrástol o 0,2 %, index Nasdaq Composite uzatvoril so ziskom 0,37 % a index S&P 500 pridal 0,2 %.

Na akciové trhy vplýval taktiež prejav šéfky FEDu Janet Yellenovej. Tá skonštatovala, že rast miezd v USA zrýchľuje, čo by malo viesť k nárastu spotrebiteľských cien k inflačnému cieľu americkej centrálnej banky. FED by následne reagoval ďalším zvýšením úrokových sadzieb.

Ceny ropy na svetových trhoch včera iba stagnovali. Ropa WTI včera pridala takmer pol percenta. Mierny rast zaznamenala taktiež cena zlata, ktorá vzrástla o 0,27 % na 1 137 amerických dolárov za trojskú uncu.

Zaslanie kontaktných údajov Vám umožní prístup k ďalším informáciam.

Udelenie súhlasu: Zaškrtnutím políčka a stlačením tlačidla „odoslať“ v zmysle zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ako „ZoOOÚ“) a všeobecného nariadenia EÚ o ochrane údajov č. 2016/679 (ďalej len ako „GDPR“) udeľujem spoločnosti Across Private Investments, o.c.p., a.s., so sídlom Zochova 3, 811 03 Bratislava, IČO: 35 763 388, zapísanej v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, oddiel: Sa, vložka č.: 2079/B (ďalej len ako „Prevádzkovateľ“) súhlas so spracúvaním mojich osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko a email (ďalej ako „Osobné údaje“) aj na marketingové účely (najmä na zasielanie newslettra, zasielanie ponúk a reklám na produkty a služby Prevádzkovateľa) (ďalej ako „Účel“).

Doba súhlasu: Tento súhlas je Prevádzkovateľovi udelený na dobu troch (3) rokov.

Dobrovoľnosť: Poskytnutie tohto súhlasu je plne dobrovoľné. V prípade, ak je tento súhlas udeľovaný zo strany osoby mladšej ako 16 rokov, tento súhlas so spracúvaním Osobných údajov udeľuje jej zákonný zástupca.

Odvolanie súhlasu: Tento súhlas so spracúvaním Osobných údajov na daný Účel je možné kedykoľvek odvolať, a to písomne na adresu Prevádzkovateľa: Across Private Investments, o.c.p., a.s., Zochova 3, 811 03 Bratislava alebo emailom na osobneudaje@across.sk. V prípade odvolania súhlasu nebude Prevádzkovateľ ďalej spracúvať Osobné údaje na daný Účel.

Ďalšie informácie pre dotknutú osobu ohľadom spracúvania ochrany osobných údajov nájdete tu.

Zaslanie kontaktných údajov Vám umožní prístup k ďalším informáciam.

Udelenie súhlasu: Zaškrtnutím políčka a stlačením tlačidla „odoslať“ v zmysle zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ako „ZoOOÚ“) a všeobecného nariadenia EÚ o ochrane údajov č. 2016/679 (ďalej len ako „GDPR“) udeľujem spoločnosti Across Private Investments, o.c.p., a.s., so sídlom Zochova 3, 811 03 Bratislava, IČO: 35 763 388, zapísanej v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, oddiel: Sa, vložka č.: 2079/B (ďalej len ako „Prevádzkovateľ“) súhlas so spracúvaním mojich osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko a email (ďalej ako „Osobné údaje“) aj na marketingové účely (najmä na zasielanie newslettra, zasielanie ponúk a reklám na produkty a služby Prevádzkovateľa) (ďalej ako „Účel“).

Doba súhlasu: Tento súhlas je Prevádzkovateľovi udelený na dobu troch (3) rokov.

Dobrovoľnosť: Poskytnutie tohto súhlasu je plne dobrovoľné. V prípade, ak je tento súhlas udeľovaný zo strany osoby mladšej ako 16 rokov, tento súhlas so spracúvaním Osobných údajov udeľuje jej zákonný zástupca.

Odvolanie súhlasu: Tento súhlas so spracúvaním Osobných údajov na daný Účel je možné kedykoľvek odvolať, a to písomne na adresu Prevádzkovateľa: Across Private Investments, o.c.p., a.s., Zochova 3, 811 03 Bratislava alebo emailom na osobneudaje@across.sk. V prípade odvolania súhlasu nebude Prevádzkovateľ ďalej spracúvať Osobné údaje na daný Účel.

Ďalšie informácie pre dotknutú osobu ohľadom spracúvania ochrany osobných údajov nájdete tu.