Menová politika ECB bez zmeny

Draghi ustúpil od holubičej rétoriky z posledných mesiacov.

  • Ekonomická nálada v eurozóne dosiahla v apríli najlepší výsledok za takmer 10 rokov.
  • Čistý zisk spoločnosti Alphabet, ktorá je majiteľom Googlu vzrástli v 1Q o 29 % na 5,43 mld. USD.
  • Microsoft v prvých troch mesiacoch roka hospodáril s čistým ziskom na úrovni 4,8 mld. USD.
  • Týždenný počet žiadostí o dávky v nezamestnanosti v USA vzrástol na 257 tisíc.
  • Ekonomický kalendár dnes ponúka výsledky predbežnej aprílovej inflácie eurozóny.

Pozornosť investorov sa včera upierala na zasadnutie ECB, obzvlášť na sprievodný komentár M. Draghiho, ktorý vyjadril spokojnosť s výhľadom vývoja ekonomiky eurozóny, avšak zdôraznil, že vzhľadom na stále nízke inflačné tlaky obmedzenie menovej stimulácie neprichádza do úvahy.

Dnešný obchodný deň prinesie viacero zaujímavých dát. V USA bude zverejnený výsledok predbežného odhadu rastu HDP za prvý kvartál roka, výdavky na osobnú spotrebu či týždennú zmenu počtu aktívnych ropných vrtov od agentúry Baker Hughes. V Európe budú investori zvedaví na predbežný odhad aprílovej inflácie, ktorá po marcovom poklese pravdepodobne vzrastie na úroveň 1,8 %.

Akciové indexy v Európe vyberali časť dosiahnutých povolebných ziskov a zakončili v červenom. Širší index Stoxx 600 stratil 0,24 % na 387 bodov. Britský FTSE 100 oslabil o 0,71 % na, nemecký DAX odovzdal 0,23 % a francúzsky CAC 40 oslabil o 0,31 %.

Hlavné americké akciové indexy reflektovali pokračujúcu výsledkovú sezónu. Index Dow Jones Industrial Average pridal 0,03 % na 20 981 bodov, širší S&P 500 vzrástol o 0,06 % na 2 388 bodov a technologický Nasdaq zakončil na novom historickom maxime na úrovni 6 048 bodov.

Hodnota amerického dolára na devízovom trhu oproti košu najvýznamnejších mien pridala 0,03 % na 99,076 bodu. Eurodolár po Draghiho tlačovej konferencii v prvotnej reakcii zamieril nahor, avšak počas obchodovania prišiel o všetky zisky a oslabil o 0,28 % na 1,0873 EUR/USD.

Cena ropy WTI na svetových trhoch oslabila o 1,31 % na 48,97 USD za barel. Spotová cena zlata poklesla o 0,39 % na 1 264 USD za trojskú uncu.

Zaslanie kontaktných údajov Vám umožní prístup k ďalším informáciam.

Udelenie súhlasu: Zaškrtnutím políčka a stlačením tlačidla „odoslať“ v zmysle zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ako „ZoOOÚ“) a všeobecného nariadenia EÚ o ochrane údajov č. 2016/679 (ďalej len ako „GDPR“) udeľujem spoločnosti Across Private Investments, o.c.p., a.s., so sídlom Zochova 3, 811 03 Bratislava, IČO: 35 763 388, zapísanej v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, oddiel: Sa, vložka č.: 2079/B (ďalej len ako „Prevádzkovateľ“) súhlas so spracúvaním mojich osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko a email (ďalej ako „Osobné údaje“) aj na marketingové účely (najmä na zasielanie newslettra, zasielanie ponúk a reklám na produkty a služby Prevádzkovateľa) (ďalej ako „Účel“).

Doba súhlasu: Tento súhlas je Prevádzkovateľovi udelený na dobu troch (3) rokov.

Dobrovoľnosť: Poskytnutie tohto súhlasu je plne dobrovoľné. V prípade, ak je tento súhlas udeľovaný zo strany osoby mladšej ako 16 rokov, tento súhlas so spracúvaním Osobných údajov udeľuje jej zákonný zástupca.

Odvolanie súhlasu: Tento súhlas so spracúvaním Osobných údajov na daný Účel je možné kedykoľvek odvolať, a to písomne na adresu Prevádzkovateľa: Across Private Investments, o.c.p., a.s., Zochova 3, 811 03 Bratislava alebo emailom na osobneudaje@across.sk. V prípade odvolania súhlasu nebude Prevádzkovateľ ďalej spracúvať Osobné údaje na daný Účel.

Ďalšie informácie pre dotknutú osobu ohľadom spracúvania ochrany osobných údajov nájdete tu.

Zaslanie kontaktných údajov Vám umožní prístup k ďalším informáciam.

Udelenie súhlasu: Zaškrtnutím políčka a stlačením tlačidla „odoslať“ v zmysle zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ako „ZoOOÚ“) a všeobecného nariadenia EÚ o ochrane údajov č. 2016/679 (ďalej len ako „GDPR“) udeľujem spoločnosti Across Private Investments, o.c.p., a.s., so sídlom Zochova 3, 811 03 Bratislava, IČO: 35 763 388, zapísanej v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, oddiel: Sa, vložka č.: 2079/B (ďalej len ako „Prevádzkovateľ“) súhlas so spracúvaním mojich osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko a email (ďalej ako „Osobné údaje“) aj na marketingové účely (najmä na zasielanie newslettra, zasielanie ponúk a reklám na produkty a služby Prevádzkovateľa) (ďalej ako „Účel“).

Doba súhlasu: Tento súhlas je Prevádzkovateľovi udelený na dobu troch (3) rokov.

Dobrovoľnosť: Poskytnutie tohto súhlasu je plne dobrovoľné. V prípade, ak je tento súhlas udeľovaný zo strany osoby mladšej ako 16 rokov, tento súhlas so spracúvaním Osobných údajov udeľuje jej zákonný zástupca.

Odvolanie súhlasu: Tento súhlas so spracúvaním Osobných údajov na daný Účel je možné kedykoľvek odvolať, a to písomne na adresu Prevádzkovateľa: Across Private Investments, o.c.p., a.s., Zochova 3, 811 03 Bratislava alebo emailom na osobneudaje@across.sk. V prípade odvolania súhlasu nebude Prevádzkovateľ ďalej spracúvať Osobné údaje na daný Účel.

Ďalšie informácie pre dotknutú osobu ohľadom spracúvania ochrany osobných údajov nájdete tu.