Politika víťazí nad zdravým rozumom

• Akcie hľadajú v obavách o možné rozpútanie obchodnej vojny pevnú pôdu pod nohami
• Google zakázal reklamu na kryptomeny, trh digitálnych mien vymazal 60 mld. USD za deň
• Týždenné zásob ropy v USA rastom o vyše 5 mil. barelov oslabili cenu čierneho zlata

Na finančné trhy sa za absencie negatívneho ekonomického fundamentu opäť vrátila volatilita. Stojí na ňou predovšetkým politická neistota za Atlantikom a nepredvídateľné kroky amerického prezidenta v podobe možného rozpútania obchodnej vojny s Čínou, ktorými sa Donald Trump podľa hesla „Amerika na prvom mieste“ snaží naivne a populisticky bojovať proti najnižšiemu schodku obchodnej bilancie od roku 2008.

Pozitívnemu sentimentu na trhoch nepomohli ani dobré ekonomické dáta z Číny a februárové inflačné čísla z USA. Tie potvrdili zníženie rastovej dynamiky spotrebiteľských cien, čo v preklade znamená možnosť menej agresívneho postoja FED-u pri uťahovaní menových kohútikov. Zároveň to vytvára pevnú pôdu pod nohami akciových investorov. Dlhopisové výnosy sa na druhej strane z takéhoto vývoja rozhodne netešia.

Na nepredvídateľnosť krokov Trumpovej administratívy dopláca aj americký dolár, ktorý sa voči košu najvýznamnejších mien obchoduje blízko najnižších úrovní za ostatné tri roky. Oslabená zelená bankovka v dôsledku pokračujúceho rastu ťažby ropy v USA nepomáha ani rastu cien čierneho zlata. Ropu oslabuje aj názorový rozpor vo vnútri OPEC-u ohľadne jej „férovej“ ceny.

Saudská Arábia plánuje transformáciu modelu ekonomického rastu založeného na nižšej závislosti na ropných príjmoch do štátneho rozpočtu. Aj preto presadzuje cenu blízko úrovne 70 USD za barel. Iránu na druhej strane postačujú omnoho nižšie úrovne, keďže cena pretláčaná najväčším producentom OPEC-u môže viesť – na úkor straty trhového podielu ropného kartelu – k ešte masívnejšiemu boomu amerických bridlíc. To naznačuje, že júnové závery zo zasadnutia OPEC-u nemusia byť vôbec jednoznačné.

Zaslanie kontaktných údajov Vám umožní prístup k ďalším informáciam.

Udelenie súhlasu: Zaškrtnutím políčka a stlačením tlačidla „odoslať“ v zmysle zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ako „ZoOOÚ“) a všeobecného nariadenia EÚ o ochrane údajov č. 2016/679 (ďalej len ako „GDPR“) udeľujem spoločnosti Across Private Investments, o.c.p., a.s., so sídlom Zochova 3, 811 03 Bratislava, IČO: 35 763 388, zapísanej v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, oddiel: Sa, vložka č.: 2079/B (ďalej len ako „Prevádzkovateľ“) súhlas so spracúvaním mojich osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko a email (ďalej ako „Osobné údaje“) aj na marketingové účely (najmä na zasielanie newslettra, zasielanie ponúk a reklám na produkty a služby Prevádzkovateľa) (ďalej ako „Účel“).

Doba súhlasu: Tento súhlas je Prevádzkovateľovi udelený na dobu troch (3) rokov.

Dobrovoľnosť: Poskytnutie tohto súhlasu je plne dobrovoľné. V prípade, ak je tento súhlas udeľovaný zo strany osoby mladšej ako 16 rokov, tento súhlas so spracúvaním Osobných údajov udeľuje jej zákonný zástupca.

Odvolanie súhlasu: Tento súhlas so spracúvaním Osobných údajov na daný Účel je možné kedykoľvek odvolať, a to písomne na adresu Prevádzkovateľa: Across Private Investments, o.c.p., a.s., Zochova 3, 811 03 Bratislava alebo emailom na osobneudaje@across.sk. V prípade odvolania súhlasu nebude Prevádzkovateľ ďalej spracúvať Osobné údaje na daný Účel.

Ďalšie informácie pre dotknutú osobu ohľadom spracúvania ochrany osobných údajov nájdete tu.

Zaslanie kontaktných údajov Vám umožní prístup k ďalším informáciam.

Udelenie súhlasu: Zaškrtnutím políčka a stlačením tlačidla „odoslať“ v zmysle zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ako „ZoOOÚ“) a všeobecného nariadenia EÚ o ochrane údajov č. 2016/679 (ďalej len ako „GDPR“) udeľujem spoločnosti Across Private Investments, o.c.p., a.s., so sídlom Zochova 3, 811 03 Bratislava, IČO: 35 763 388, zapísanej v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, oddiel: Sa, vložka č.: 2079/B (ďalej len ako „Prevádzkovateľ“) súhlas so spracúvaním mojich osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko a email (ďalej ako „Osobné údaje“) aj na marketingové účely (najmä na zasielanie newslettra, zasielanie ponúk a reklám na produkty a služby Prevádzkovateľa) (ďalej ako „Účel“).

Doba súhlasu: Tento súhlas je Prevádzkovateľovi udelený na dobu troch (3) rokov.

Dobrovoľnosť: Poskytnutie tohto súhlasu je plne dobrovoľné. V prípade, ak je tento súhlas udeľovaný zo strany osoby mladšej ako 16 rokov, tento súhlas so spracúvaním Osobných údajov udeľuje jej zákonný zástupca.

Odvolanie súhlasu: Tento súhlas so spracúvaním Osobných údajov na daný Účel je možné kedykoľvek odvolať, a to písomne na adresu Prevádzkovateľa: Across Private Investments, o.c.p., a.s., Zochova 3, 811 03 Bratislava alebo emailom na osobneudaje@across.sk. V prípade odvolania súhlasu nebude Prevádzkovateľ ďalej spracúvať Osobné údaje na daný Účel.

Ďalšie informácie pre dotknutú osobu ohľadom spracúvania ochrany osobných údajov nájdete tu.