Témou číslo jeden zostáva aj naďalej politika kľúčových centrálnych bánk

Aktuálna výška globálneho dlhu dosahuje 230 biliónov amerických dolárov.

  • Včerajšie obchodovanie prebiehalo v pokojnej atmosfére, americké trhy boli kvôli sviatku zatvorené.
  • Britský index PMI sektora služieb zaznamenal v auguste rast zo sedemročného minima.
  • Šéf japonskej centrálnej banky podporil ďalšie uvoľnenie menovej politiky.
  • Centrálne banky Japonska a Veľkej Británie vlastnia v rámci programu nákupu aktív jednu tretinu celkového štátneho dlhu.

Včerajšie obchodovanie sa nieslo v pokojnej atmosfére v dôsledku nízkeho počtu zásadnejších fundamentov. Trhy v USA zostali kvôli sviatku Labor day zatvorené. Európske akcie zakončili obchodovanie mierne v pluse. Zelenali sa taktiež japonské akcie, ktoré reagovali na vyhlásenie šéfa Bank of Japan o ďalšom uvoľnení menovej politiky.

Cena ropy reagovala rastom na vyhlásenie Saudskej Arábie a Ruska, ktorí sa na summite krajín G20  v Číne dohodli na vzájomnej spolupráci v snahe stabilizovať trh s ropou. Dvaja najväčší producenti čierneho zlata, ktorých produkcia tvorí až polovicu svetovej ponuky tejto komodity zostaví pracovnú skupinu s cieľom monitorovania ropného trhu a bude taktiež navrhovať odporúčania pre podporu jeho stability. Ruský minister pre energetiku Alexander Novak a jeho saudský náprotivok Khalid A. Al-Falih sa po septembrovom zasadnutí v Alžírsku stretnú vo Viedni za účelom diskusie o vzájomnej spolupráci.

Šéf japonskej centrálnej banky Haruhiko Kuroda vo včerajšom prehlásení uviedol, že Bank of Japan bude pokračovať v ďalšom uvoľňovaní menovej politiky. Podľa Kurodu je hlavným dôvodom nízkej inflácie v krajine pokles ceny ropy, slabý domáci dopyt a spomalenie rozvíjajúcich sa trhov. Nové vyjadrenie šéfa BoJ môže znamenať zníženie depozitnej sadzby ešte viac do záporu na najbližšom zasadnutí centrálnej banky. Trhy ale jeho vyhlásenie príliš nepresvedčilo a japonský jen paradoxne oproti americkému doláru posilňoval.

Britský index PMI v sektore služieb zaznamenal v auguste výrazný nárast z júlového sedemročného minima na 52,9 bodov, čo prekonalo trhové očakávania nastavené na hodnote 50 bodov. Zverejnený výsledok je dôkazom toho, že britská ekonomika hlási výrazné oživenie po prepade indexov PMI v dôsledku Brexitu.

Rast zaznamenal taktiež index aktivity čínskych nákupných manažérov v sektore služieb, ktorý vzrástol na hodnotu 52,1 bodov. Rast bol spôsobený najmä zvýšením nových objednávok.

Hlavnou témou investorov zostáva aj naďalej politika kľúčových centrálnych bánk. V septembri budeme svedkami zasadnutí centrálnych bánk krajín G20 v priemere každý druhý obchodný deň.

Banková rada Európskej centrálnej banky bude na štvrtkovom zasadnutí prehodnocovať slabšie výsledky inflácie. Analytici očakávajú, že by centrálna banka eurozóny mohla pristúpiť k predĺženiu programu nákupu aktív z marca 2017 na september 2017. Ďalšie zasadnutie britskej centrálnej banky je na programe 15. septembra. Zníženie úrokových sadzieb sa nepredpokladá a pozornosť tak bude zameraná na hodnotenie počiatočných problémov so spustením programu nákupu dlhopisov. Japonská centrálna banka oznámi 21. septembra revíziu aktuálneho dopadu menovej politiky na domácu ekonomiku. Očakáva sa, že Bank of Japan zníži depozitné sadzby ešte viac do záporu. V ten istý deň zasadá i americká centrálna banka, ktorá bude rozhodovať o zvyšovaní úrokových sadzieb. Pravdepodobnosť zvýšenia úročenie však dosahuje iba 34 %.

Ďalšou diskutovanou témou je zasadnutie krajín OPECu v Alžírsku, kde sa bude diskutovať o možnom zmrazení produkcie ropy. Trhmi bude hýbať taktiež prvá televízna debata kandidátov na amerického prezidenta pred novembrovými voľbami.

 

Zaslanie kontaktných údajov Vám umožní prístup k ďalším informáciam.

Udelenie súhlasu: Zaškrtnutím políčka a stlačením tlačidla „odoslať“ v zmysle zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ako „ZoOOÚ“) a všeobecného nariadenia EÚ o ochrane údajov č. 2016/679 (ďalej len ako „GDPR“) udeľujem spoločnosti Across Private Investments, o.c.p., a.s., so sídlom Zochova 3, 811 03 Bratislava, IČO: 35 763 388, zapísanej v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, oddiel: Sa, vložka č.: 2079/B (ďalej len ako „Prevádzkovateľ“) súhlas so spracúvaním mojich osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko a email (ďalej ako „Osobné údaje“) aj na marketingové účely (najmä na zasielanie newslettra, zasielanie ponúk a reklám na produkty a služby Prevádzkovateľa) (ďalej ako „Účel“).

Doba súhlasu: Tento súhlas je Prevádzkovateľovi udelený na dobu troch (3) rokov.

Dobrovoľnosť: Poskytnutie tohto súhlasu je plne dobrovoľné. V prípade, ak je tento súhlas udeľovaný zo strany osoby mladšej ako 16 rokov, tento súhlas so spracúvaním Osobných údajov udeľuje jej zákonný zástupca.

Odvolanie súhlasu: Tento súhlas so spracúvaním Osobných údajov na daný Účel je možné kedykoľvek odvolať, a to písomne na adresu Prevádzkovateľa: Across Private Investments, o.c.p., a.s., Zochova 3, 811 03 Bratislava alebo emailom na osobneudaje@across.sk. V prípade odvolania súhlasu nebude Prevádzkovateľ ďalej spracúvať Osobné údaje na daný Účel.

Ďalšie informácie pre dotknutú osobu ohľadom spracúvania ochrany osobných údajov nájdete tu.

Zaslanie kontaktných údajov Vám umožní prístup k ďalším informáciam.

Udelenie súhlasu: Zaškrtnutím políčka a stlačením tlačidla „odoslať“ v zmysle zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ako „ZoOOÚ“) a všeobecného nariadenia EÚ o ochrane údajov č. 2016/679 (ďalej len ako „GDPR“) udeľujem spoločnosti Across Private Investments, o.c.p., a.s., so sídlom Zochova 3, 811 03 Bratislava, IČO: 35 763 388, zapísanej v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, oddiel: Sa, vložka č.: 2079/B (ďalej len ako „Prevádzkovateľ“) súhlas so spracúvaním mojich osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko a email (ďalej ako „Osobné údaje“) aj na marketingové účely (najmä na zasielanie newslettra, zasielanie ponúk a reklám na produkty a služby Prevádzkovateľa) (ďalej ako „Účel“).

Doba súhlasu: Tento súhlas je Prevádzkovateľovi udelený na dobu troch (3) rokov.

Dobrovoľnosť: Poskytnutie tohto súhlasu je plne dobrovoľné. V prípade, ak je tento súhlas udeľovaný zo strany osoby mladšej ako 16 rokov, tento súhlas so spracúvaním Osobných údajov udeľuje jej zákonný zástupca.

Odvolanie súhlasu: Tento súhlas so spracúvaním Osobných údajov na daný Účel je možné kedykoľvek odvolať, a to písomne na adresu Prevádzkovateľa: Across Private Investments, o.c.p., a.s., Zochova 3, 811 03 Bratislava alebo emailom na osobneudaje@across.sk. V prípade odvolania súhlasu nebude Prevádzkovateľ ďalej spracúvať Osobné údaje na daný Účel.

Ďalšie informácie pre dotknutú osobu ohľadom spracúvania ochrany osobných údajov nájdete tu.